De economische crisis

De economische crisis als gevolg van de oorlog in Oekraïne heeft in 2022 een rechtstreekse impact op 65 % van de werkingskosten van VIVAQUA.


De hollende inflatie veroorzaakt een spectaculaire stijging van de lonen en de prijzen van leveringen en materialen. Zo is het mogelijk dat de prijs van reagentia in het station van Tailfer en van bouwmaterialen soms bijna verdubbelt. Daarbovenop is er een stijging van de loonmassa, met 5 opeenvolgende indexeringen in 2022.

De toename van de prijzen heeft echter geen impact op de energiefactuur van VIVAQUA. VIVAQUA koopt immers zijn energie verstandig in voor de jaren 2022 en 2023 voordat de prijzen de pan uit swingen, via een gemeenschappelijke opdracht met andere Belgische waterbedrijven. De formule houdt in dat elke partner kiest op welk moment hij zijn energie koopt, op basis van de markt. VIVAQUA heeft de juiste keuzes gemaakt.

In deze context van economische crisis moet VIVAQUA echter inspanningen leveren om zijn energieverbruik te verminderen en te voldoen aan de Brusselse eisen inzake energiezuinigheid. Er worden verschillende maatregelen genomen: de verwarming wordt lager gezet (in de installaties) en de verlichting wordt aangepast (hoofdzetel). Tegelijkertijd ontwikkelt VIVAQUA ook projecten ‘zelfproductie’, onder andere via groene energie (er worden in 2022 zonnepanelen op de daken van de productiesites gelegd).