Implementatie van de sociale tegemoetkoming

In 2022 wordt voor het eerst een sociale tegemoetkoming voor water toegekend. Deze steun is bestemd voor gezinnen die op 1 januari in het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest gedomicilieerd zijn en waarvan één lid bij zijn/haar ziekenfonds het BVT-statuut (Begunstigde van een Verhoogde Tegemoetkoming – RIZIV) heeft op 1 januari van het lopende jaar. Eenmaal per jaar krijgen deze gezinnen financiële steun om hun waterfactuur te betalen.

Deze steun wordt gefinancierd door het Brusselse Gewest en bestaat uit een vast gedeelte van 6 euro per gezin en een variabel gedeelte van 30 euro per persoon die deel uitmaakt van het gezin (indexeerbaar bedrag).


Voor deze eerste editie neemt VIVAQUA per post contact op met de 159 233 betrokken gezinnen (een kwart van de Brusselse gezinnen!) om het bankrekeningnummer te verkrijgen, zodat het bedrag waarop ze recht hebben kan worden gestort.


Een brief, een flyer in 8 talen, een animatiefilmpje, een gratis telefoonnummer, begeleiding in samenwerking met sociale actoren: alles wordt in het werk gesteld om doeltreffend met de begunstigden te communiceren, zodat zo veel mogelijk van hen dit nieuwe sociale recht kunnen uitoefenen.