Infrastructuur

De infrastructuren en middelen die essentieel zijn voor de uitoefening van zijn opdrachten behouden

Het centrum voor asset management van VIVAQUA moet een transversale analyse uitvoeren van de behoeften inzake investering en maintenance en daarbij rekening houden met de technologische en klimatologische ontwikkelingen.

Het streeft ook naar een betere follow-up van de exploitatie- en incidentgegevens, een gecentraliseerde analyse van de kriticiteit en een grotere standaardisering van de gebruikte methoden en materialen.

Water Quantity Plan II

Om de watervoorraden te beschermen, werkt VIVAQUA een Water Quantity Plan (WQP) uit. Het is de bedoeling om de beschikbare voorraden in de winningen en de behoeften aan water van de klanten op korte, middellange en lange termijn op elkaar af te stemmen en daarbij rekening te houden met de klimatologische ontwikkelingen. De kortetermijnanalyse (2020-2025) is afgerond in 2021 en brengt geen onmiddellijk gevaar voor VIVAQUA’s winningen aan het licht.

In 2022 start VIVAQUA met de tweede fase van dit plan, die gericht is op de bescherming van de watervoorraden en de optimalisering van de productie op middellange en lange termijn (2025-2040).

Uit deze analyse blijkt dat VIVAQUA tegen 2040 een extra productiecapaciteit van 60 000 m³ per dag nodig heeft om in piekperiodes (vooral in juni en september) zijn opdracht te kunnen vervullen. Het bedrijf beschikt reeds over de middelen om dit doel te bereiken: VIVAQUA is bezig met de duurzame aanpassing van zijn productieapparaat en dringt zijn structurele kosten terug door een beroep te doen op winningen die minder energie vergen.

Zo neemt VIVAQUA in 2022 een nieuw deel van de winning van Spontin in gebruik (met een productie van 3 000 tot 5 000 m³/dag) en renoveert het een aantal putten van de winningen van Ghlin en Nimy.

Ondergronds werkterrein in Vedrin


In België is er nog slechts één mijn waar het gonst van de industriële activiteit en uitgerekend VIVAQUA zorgt voor de exploitatie ervan. Het bedrijf vangt in Vedrin dagelijks zowat 22 000 m³ water op die elke dag binnensijpelt in drie galerijen op een diepte van 130 m.

In 2022 versterkt VIVAQUA een deel van de galerij van Pequet, ten noorden van de mijnput: het kiest voor een oude techniek: een houten structuur van stutbalken en -planken. Met de hulp van een Portugees mijnbouwbedrijf verstevigen de ploegen van VIVAQUA 240 m galerij met houten stutten van 1,30 m breed en 1,90 m hoog. Met deze werken, die drie maanden in beslag nemen, wordt de productiecapaciteit van de winning van Vedrin verzekerd en wordt voorkomen dat dit deel van de galerij instort.

Werken op het aanvoernet

  • VIVAQUA legt 2 leidingen aan en bouwt een afsluiterskamer en een kamer voor watervang in Bas-Oha, aan de uitgang van de Maaszinker van de collector van Modave. De kamer met een watervang werd gebouwd om water aan de Société Wallonne des Eaux (SWDE) te kunnen leveren.
  • Voor de renovatie van de beschadigde binnenbekleding van de feeder Tailfer – Bois-de-Villers kiest VIVAQUA voor de techniek ‘afbikken + nieuwe cementering’. Deze werken dienen als test voor de renovatie van andere leidingen van dezelfde aard en in dezelfde staat.
  • Op de collector van Spontin renoveert VIVAQUA een vak van de opwaartse Maaszinker door bemanteling. De werken, die 100 dagen duren, worden toevertrouwd aan een gespecialiseerd bedrijf.
  • Van een van 3 compartimenten van het reservoir van Rode maakt VIVAQUA het dak opnieuw waterdicht en herstelt het het beton aan de binnenkant. In 2023 voert VIVAQUA werken uit aan het tweede compartiment.

Actieplan om het aantal lekken te verminderen

Een klein gedeelte van het water dat VIVAQUA produceert, wordt niet gefactureerd. Deze ‘verloren’ volumes, het zogenaamde non revenue water (NRW), zijn grotendeels het gevolg van lekken op het distributienet. De rest is water dat verdwijnt door fraude of meters die in slechte staat verkeren, water dat door de gemeenten wordt gebruikt om straten af te spuiten en groenzones te besproeien of dat ter beschikking wordt gesteld van de brandweer.

Actieplan

Kennis van de staat van het rioolnet

Sinds 2008 brengt VIVAQUA het rioolnet van de 19 Brusselse gemeenten in kaart. Naar aanleiding van die cartografie wordt elk rioolvak geklasseerd op basis van zijn graad van veroudering en het daaraan verbonden instortingsgevaar. Het is de bedoeling om voorrang te geven aan interventies op de rioolvakken die er het slechtst aan toe zijn.

VIVAQUA wil tegen 2025 zijn volledig rioolnet in kaart hebben gebracht. In 2022 kent VIVAQUA al de staat van 94,76 % van dit net, tegenover 44 % eind 2016.

Renovatie van de riolen

VIVAQUA investeert 75 711 760 euro om de duurzaamheid van het rioolnet in het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest te garanderen. In de mate van het mogelijke maakt VIVAQUA gebruik van de minst ingrijpende technieken (bemanteling, plaatsing van schalen of gunnitering (spuiten van beton)) om de hinder voor de omwonenden te verminderen, de bereikbaarheid van de handelszaken zo veel mogelijk te behouden en de mobiliteit zo weinig mogelijk stokken in de wielen te steken. VIVAQUA renoveert gemiddeld 15 tot 20 km riolen per jaar.

Productie van schalen

Bij de renovatie van de riolen grijpt VIVAQUA bij voorkeur terug naar de plaatsing van schalen. Deze techniek bestaat erin een dubbele wand in het bestaande riool aan te brengen door het te bekleden met schalen van met glasvezel versterkt polyester. Sinds 2020 produceert VIVAQUA die schalen zelf in zijn fabriek in de Birminghamstraat (Anderlecht) om de kosten en levertijd beter te kunnen controleren. Door de schalen dichter bij de werkterreinen te produceren, beperkt VIVAQUA de koolstofvoetafdruk van het transport van die schalen, die voorheen in het buitenland werden aangekocht.

In 2022 blaast de schalenfabriek van VIVAQUA 2 kaarsjes uit: in oktober wordt de 5 000e schaal geproduceerd.

Strijd tegen de lozingen in natuurlijk milieu

VIVAQUA werkt rond drie pijlers om de lozing van afvalwater in het natuurlijk milieu zo veel mogelijk te beperken

  1. Uitbreiding van het rioolnet
  2. Bouw van pompstations
  3. Optimalisering van de overstorten

Meer weten